top of page

Behandlinger

Tannlegetime

Vi anbefaler at du tar en rutinekontroll hos tannlegen minst en gang i året. For noen med spesielle utfordringer kan det være lurt med en tannlegetime flere ganger i året. Det gjelder spesielt pasienter med tannkjøttsykdom (periodontitt) eller for de som lett får mye tannstein. Andre pasienter for lettere hull i tennene fordi de produserer for lite spytt og er munntørre. Eller så har noen fysiske utfordringer som gjør vanlig tannstell vanskelig.

Det er en god investering å ta regelmessige kontrolltimer hos tannlegen fordi begynnende tannkaries kan repareres til en mye lavere kostnad enn skader som har fått utvikle seg lenge.

Klinisk Undersøkelse

Røntgenbilder

Ved en klinisk kontroll vil man foreta en grundig undersøkelse av munnhulen som omfavner tenner, tannkjøtt, tungen, slimhinner, samt kjeveledd og tyggemuskler kan også undersøkes. Slik vil man kunne kartlegge hvilket behandlingsbehov pasienten har og lage en behandlingsplan.

Tillegg til undersøkelsen inkluderes også røntgenbilder. Disse bildene brukes for å diagnotisere sykdommer i de deler av tennene som ikke er synlige i munnen. I tillegg kan de avdekke sykdom i kjevene. Over lengre tid er det også fint å ha røntgenbilder som er tatt regelmessig over flere år slik at de kan sammenlignes. Det vil vise hvorvidt en tilstand har utviklet seg eller ikke.

Stråledosen man blir utsatt for ved tannrøntgen, er med dagens teknologi svært lav. Det anses derfor ikke som helserisiko å ta røntgenbilder, heller ikke for barn eller gravide. Uansett så er det frivillig. Om man ønsker å ikke ta et røntgenopptak kan imidlertid resultatet bli at man ikke kan foreta en god nok undersøkelse av tennene.

Smertefri Behandling?

Du vil alltid få tilbud om lokalbedøvelse før behandling som kan gi smerter. Dersom du har angst for tannbehandling kan vi sammen planlegge og jobbe mot dette, eventuelt at du får et beroligende medikament på forhånd.

Tannlegeskrekk – Odontofobi

Tannlegeskrekk og fobi er redsel og lidelser som gjør at folk unngår rutinekontroll og viktige tannbehandlinger. Personer som lider av dette opplever stress og blir svært nervøse på tannlegeklinikker. Noen får også panikk. Derfor har den mobile tannklinikk gjort det litt enklere for disse pasientene ved å kunne møte opp på deres trygge omgivelser, og sammen kan vi kjempe mot odontofobi.

Jobber vi ikke sammen mot dette fører det til høyere risiko for tannkjøttsykdommer og tap av tenner. I tillegg til de økonomiske kostnadene og de følelsesmessige kostnadene bli forverre.

Hull i tenner – Tannråte - Karies

En tann består av flere lag. Ytterst har vi et sterkt, beskyttende lag kalt emalje. Deretter kommer et noe mykere lag kalt dentin. Lengst inne har vi nerver og blodkar, kalt pulpa. Et hull begynner som en skade i emaljen. Så lenge hullet er lite, kan det ofte holdes i sjakk med grundig renhold og fluorterapi. Dersom hullet vokser, vil det komme inn i dentinet. Her vil utviklingen gå raskere, og skaden må repareres med en fylling.

Fyllinger

Det finnes ulike årsaker til at en tann må repareres med en fylling. Den vanligste er hull i tennene (karies). Andre årsaker kan være tannfraktur eller fraktur av eldre fyllinger. I dag brukes kompositt (plastfyllinger) til å legge tannfyllinger.

Hvor lenge disse fyllingene varer varier grunnet mange faktorer som spiller inn - fyllingens størrelse, plassering, pasientens bittforhold, renhold og kosthold er noe av det som avgjør levertiden på en fylling.

Bleking av tenner

De tryggeste og mest effektive alternativene innenfor tannbleking. er de som skjer i samråd med en tannlege. Bleking er en kjemisk rensing av det ytterste laget av tennene, noe som blir mer og mer vanlig. Siden bleking er blitt populært, så er det mulig å få tak i blekemidler utenfor et tannlegekontor, men disse inneholder svakere blekestoff enn hva som tilbys på tannklinikken. Dessuten bør tennene alltid sjekkes hos tannlegen før man velger å bleke sine tenner for å se om tennene «tåler» bleking, og for å sikre et godt og jevnt resultat.

Tannbleking i seg selv er ikke farlig eller skadelig, men både tenner og tannkjøtt må være friske for å oppnå et godt resultat, i tillegg til at du får fjernet tannstein og renset tennene hos tannlegen skaper dette er godt fundament før tannblekingsprosessen starter. Om tennene ikke blir sjekket kan det oppstå smerter, ising eller at man ikke oppnår det resultatet man ønsker.

bottom of page